Sonda internetowa

Czy jesteś za zakazem handlu w niedzielę?

Humor związkowy

aaa

00a praca

dem oty4

oszczednosci m

zadowolony m

praca67 m

Panel logowania

Harmonogramy

Harmonogram mpkzp 2018m

Harmonogram pracy w systemie czterozmianowym.

Harmonogram 2018m

WYCIECZKI

wycieczki 2018 m

Najbliższe wydarzenia

stanowisko notatkaW związku z rozpowszechnianiem wśród pracowników przez NZZG nieprawdziwych informacji dotyczących przebiegu spotkania strony społecznej z Pracodawcą w sprawie wykazu stanowisk objętych ciągiem technologicznym publikujemy stanowisko Komisji Zakładowej NSZZ „S” KWB Turów. Jedyną przyczyną takich zachowań występujących coraz częściej ze strony NZZG jest próba marginalizacji największej organizacji związkowej w KWB Turów, jaką niewątpliwie jesteśmy. Poprzez populizm, kłamstwo i demagogię próbuje się odwrócić uwagę i zamaskować swoje nieracjonalne działania społeczne i związkowe.

Stanowisko Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” KWB Turów w sprawie Notatki ze spotkania Dyrektora Oddziału z przedstawicielami organizacji związkowych działających w PGE GiEK S.A. Oddział KWB Turów w dniu 14.06.2018 r. w sprawie zmian wykazu stanowisk objętych ciągiem technologicznym.

Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” KWB Turów stanowczo protestuje przeciwko praktykom stosowanym przez NZZG dotyczącym poprawek do niniejszej Notatki jak również trybie ich wprowadzania. Propozycja poprawek w Notatce ma na celu poprzez kłamstwa, dyskredytowanie największej organizacji związkowej w Oddziale KWB Turów i jej przewodniczącego a pośrednio skłócenie pracowników produkcji, administracji i wsparcia.

Żaden z naszych trzech przedstawicieli obecnych na spotkaniu nigdy nie podważał trudu i charakteru pracy którejkolwiek z grup zawodowych w Oddziale KWB Turów. Stwierdzenie, że pracownicy produkcji, ze względu na trudny charakter pracy powinni, jak dotychczas być wynagradzani za pracę w ciągu technologicznym dodatkowym „specjalnym wynagrodzeniem” gwarantowanym przez ZUZP nijak ma się do wymyślonych lub niedosłyszanych przez przedstawiciela NZZG wypowiedzi przewodniczącego „Solidarności” o pracownikach niepracujących w ciągu technologicznym. Próba używania słów w celach populistycznych, wyrwanych z kontekstu w trakcie dyskusji na spotkaniu świadczy tylko o  niedojrzałości, szowinizmie, braku logiki i niechęci do kompromisu jednego ze związków zawodowych.

NSZZ „Solidarność” to niezależna i samorządna organizacja z prawem do własnej opinii, która w sprawie wykazu stanowisk objętych ciągiem technologicznym wyraziła swoje uwagi zarówno na piśmie jak i wnosząc swoją propozycję podwyżki dla wszystkich pracowników na spotkaniu w dniu 14.06.2018r.  Wszystkich - oznacza również dla osób nie otrzymujących dotychczas wynagrodzenia wynikającego z tzw. „Karty Górnika” wobec propozycji przedstawionej przez pracodawcę, która według nas stanowi przesłankę do stwierdzenia o nierównym traktowaniu pracowników.

Gdybyśmy tak obłudnie interpretowali wypowiedzi uczestników spotkania jak to zrobił przedstawiciel Związku Zawodowego Górników to wówczas wypadałoby stwierdzić, iż związek ten jest przeciwko podwyżkom dla całej załogi Oddziału KWB Turów.

Do wiadomości:

Dyrektor Oddziału KWB Turów Leszek Sondaj

NSZZ „Solidarność 80”

ZZ KADRA

ZZP

Podziękowania

p1m      p2m    Podziekowanie Korczak m

TV SOLIDARNOŚĆ

Pikieta pos Sejmem 2012 r. w sprawie referendum emerytalnegoPikieta w Wykrotach w obronie pracowników BDNManifestacja w Warszawie 2012 r przeciwko podwyższeniu wieku emerytalnego do 67 lat